Na obiad

Zielona zupa krem z brokułów

zupa krem

Dzisiaj obiad na zielono. Zielone curry jako główne danie, ale najpierw zielona zupa.

Od razu się przyznam, ze zupy krem nie należą do moich ulubionych, wolę te tradycyjne, ale w związku z tym, ze brokuł w tradycyjnej zupie nie jest dobrym pomysłem, a staram się jeść te  warzywa jak najczęściej, dlatego zrobię wyjątek.

W towarzystwie sera fety i migdałów jest całkiem smaczna 😉 Przepis poniżej.

Co potrzebujesz: (obiad dla 3-4 os.)

  • 1/2 brokuła
  • 1/4 selera
  • 1 marchewka
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • garść zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • jogurt naturalny lub grecki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • listki świeżej bazylii
  • garść płatków migdałów
  • masło

Przygotowanie: 

Przygotuj wywar: do gotującej się wody wkładamy skrzydełko z kurczaka, marchew, seler oraz ziemniaka, można tez dodać 1/2 kostki bulionu drobiowego, gotujemy ok. 30 minut. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. W rondelku na maśle zeszklij pokrojona drobno cebulkę oraz czosnek. Dodaj brokuły, groszek i zalej bulionem. Gotuj ok. 7 minut. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zupę wklej do miseczek, dodaj odrobinę jogurtu, kawałki sera feta. Posyp prażonymi płatkami migdałów oraz listkami świeżej bazylii, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.