wegańskie brownie
Na słodko

Wege brownie

Mocno czekoladowe ciasto na ten jesienny dzień. Z kubkiem kakao i ciepłym kocem komponuje się idealnie. Z filiżanką kawy w pracy również.

A dlaczego przepis jest wegański? Zainspirowało mnie ciasto, które jadłam podczas weekendu z jogą na Warmii. Przez te kilka dni miałam przyjemność poznać trochę kuchnię wegańską.

Weganizm to nie tylko sposób odżywiania, ale rownież styl życia. Zakłada całkowite wyeliminowanie z diety nie tylko mięsa, ale także mleka, serów, jaj, a nawet miodu.  Weganie unikają wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego, nie tylko w diecie. Nie stosują również kosmetyków i nie kupują ubrań, które powstały  z odzwierzęcych surowców, takich, jak: skóra, futro, wełna czy jedwab.

Mnie zaciekawiła jedna rzecz, a właściwie produkt – aquafaba, czyli inaczej woda z ciecierzycy. Popularna w kuchni wegańskiej, odkryta całkiem niedawno, bo w 2014 roku przez Joela Roessel’a. Bardzo dobrze sprawdza się jako zamiennik jajek. Można z niej przygotować zarówno pyszne ciasta, lody czy koktajle, jak również wegański majonez. Nie zawiera glutenu, jest źródłem witamin z grupy B, a dodatkowo jest niskokaloryczna (ok. 3 kcal w łyżce). Podczas ubijania pachnie dość intensywnie ciecierzycą, jednak w trakcie pieczenia traci swój zapach.

Moim zdaniem świetna alternatywa, szczególnie, jeśli chodzi o pieczenie ciast, do których dodajemy zwykle dużą ilość jajek. Przede wszystkim zmniejsza ich kaloryczność, a na smaku nie tracimy. Moje czekoladowe brownie wyszło pyszne!


Co potrzebujesz:

  • 1¼ szklanki mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • ¾ szklanki oleju kokosowego 
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka aquafaby

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy drobno pokrojoną czekoladę (200 g). Dodajemy olej. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Aquafabę miksujemy, wraz z cukrem i wanilią. Do spienionego płynu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksujemy na gładką masę. W dużej misce mieszamy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Powoli wlewamy czekoladową masę, cały czas mieszając.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem. Wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy rozdrobnioną czekoladą (50 g). Pieczemy ok. 25 minut.

Polecam również przepis na moje ulubione czekoladowe muffinki.



komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.