Na obiad

Tarta z fetą i brokułami

Bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. 

Fajny pomysł na niedzielny obiad. Tarta po wyjęciu z piekarnika naprawdę ładnie wygląda i pięknie pachnie. 

tarta z brokułami

Co potrzebujesz:

  • ciasto francuskie /1 opakowanie/ 275 g
  • ser feta/ 1/2 opakowania 
  • garść brokułów/ ok. 5-6 różyczek
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • starty żółty ser lub parmezan
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy al dente, w wodzie lub na parze.  Formę do tarty (25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozkładamy na formie. Nakłuwamy widelcem. Podgrzewamy ok. 10 minut w piekarniku, rozgrzanym do 190 stopni. W misce mieszamy jaja ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser.

Ciasto wyciągamy z piekarnika. Układamy na nim brokuły, kukurydzę oraz ser feta. Całość zalewamy masą jajeczną. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, w temperaturze 190 stopni. Można udekorować świeżą bazylią.

Życzę smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.