Na obiad

Tagliatelle ze szpinakiem

Tagliatelle ze szpinakiem, gorgonzolą i suszonymi pomidorkami to bardzo smaczny i szybki  pomysł na obiad lub wczesną kolację.

Szpinak sprawia, ze danie jest też zdrowe. Dzięki zawartości takich przeciwutleniaczy, jak witamina C, beta-karoten oraz luteina, posiada właściwości antynowotworowe oraz chroni przed miażdżycą. Bogaty jest również w potas, żelazo i kwas foliowy – tak istotny w przypadku kobiet w ciąży lub starających się o dziecko. Szpinak powinny jeść osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy. W liściach szpinaku znajduje się także łatwo przyswajalne żelazo, które  transportuje tlen do organizmu i odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek. Szpinak jest także bogaty w witaminę K, odgrywającą ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B obniżające cholesterol oraz istotną dla opóźnienia procesów starzenia witaminę E. Jest również niskokaloryczny, 100 g szpinaku to tylko 16 kcal.

Zachęcam do przygotowywania tego dania jak najczęściej 😉

Co potrzebujesz:

  • świeży szpinak typu Baby 200 g
  • ser gorgonzola
  • 2 zabki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryczki chili
  • suszone pomidorki (4-5 sztuk)
  • 4 łyżki  śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
  • starty parmezan lub ser typu cheddar
  • świeża bazylia do dekoracji
  • makaron Tagliatelle

Przygotowanie:

Na patelni zeszklij pokrojoną drobniutko cebulkę oraz czosnek. Szpinak dokładnie umyj, osusz i pokrój. Dodaj szpinak oraz masło. Podgrzewaj ok. 2 minuty, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodaj rozdrobniony na male kawałki ser gorgonzola oraz  śmiatankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj pokrojona drobno papryczkę chili oraz pomidorki suszone (również w mniejszych kawałkach).

Makaron ugotuj w dużym garnku w osolonej wodzie, al dente. Ja lubię ułożyć makaron na talerzu i dodać szpinak z sosem, ale można tez wszystko połączyć ze sobą na patelni. Gotowe danie posyp startym serem oraz udekoruj listkami świeżej bazylii.

Smacznie i szybko, voila!

Zobacz też, sałaka z kurczakiem a la Cesar na szpinaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.