Szaszłyki kurczak i ananas

szaszłyki kurczak i ananas

Kupiłam ananasa, z okazji lata i wakacji.

Przez kilka dni robił za dekorację w mojej kuchni, kot kilkakrotnie dobierał się do łodygi, nie wiem czy myślał, ze to nowa zabaweczka czy po prostu ostrzył ząbki, ale ostatecznie ananas przetrwał i dziś zrobiłam z niego pyszne szaszłyki.

Można je przygotować na patelni grillowej, w piekarniku albo po prostu na grillu w ogródku. O tym, ze warto włączyć te słodkie owoce do naszej codziennej diety, napisałam przy okazji innego postu Kurczak slodko-kwasny.

Co potrzebujesz:

  • 1 podwójną pierś z kurczaka
  • 1/2 ananasa
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • drewniane patyczki do szaszłyków

Marynata:

  • jogurt naturalny
  • oliwa z oliwek
  • curry, kurkuma, tymianek, słodka papryka, imbir,
  • sok z cytryny
  • miód
  • sol, pieprz

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj składniki marynaty. Kurczaka pokrój w kostkę ok 2,5 cm, dodaj do marynaty, odstaw do lodówki na min. 1 godz. Patyczki namoczyć w wodzie. Ananasa obrać, wykroić środek, pokroić w kostkę ok. 2,5 cm. Papryki również pokroić w kostkę. Nakładać na patyczki na zmianę: papryka, kurczak, ananas … Grillować przez ok. 5 min lub do momentu, aż mięso będzie miękkie w środku. Podawać z ulubionym sosem lub pieczonymi ziemniaczkami. Jak dla mnie pychaaa 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.