Na obiad

Stir fry z kurczaka i zieloną fasolką

 

Bardzo lubię fasolkę szparagową. Jak byłam dzieckiem, to pamiętam, ze moja mama przez cale lato gotowała na zmianę fasolkę raz żółtą raz zieloną, do tego jajko sadzone, młode ziemniaczki, koperek i obiad gotowy. Pycha! Dla mnie smak dzieciństwa.

Ja dziś chciałabym zaprezentować nieco inny przepis na szybki obiad, również w towarzystwie zielonej fasolki szparagowej. Danie z woka, z kurczakiem w stylu azjatyckim.

Stir fry to nic innego, jak szybkie smażenie na maksymalnie rozgrzanym oleju, charakterystyczne dla kuchni dalekowschodnich.

Co potrzebujesz:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • zielona fasolka szparagowa, ok. 400 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki
  • sezam do posypania
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz, sól, słodka papryka, imbir, kurkuma, chili
  • natka pietruszki
  • olej kokosowy

 

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki, miód oraz przyprawy: pieprz, słodką paprykę, chili, imbir i kurkumę. Dodaj kurczaka i odstaw do lodówki na min. 1 godz. Wok rozgrzej. Na oleju kokosowym obsmaż kurczaka, ok. 4 min. Dodaj posiekany czosnek, wymieszaj. Dodaj zblanszowaną fasolkę oraz marynatę. Chwilkę jeszcze smaż, cały czas mieszając intensywnie drewniana łyżka.  Najlepiej podawać z chińskim makaronem ryżowym, w małych miseczkach. Gotowe danie posypać sezamem oraz natką pietruszki.

Podobny przepis Kurczak zielone curry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.