francuskie śniadanie
Na słodko,  Na śniadanie

Śniadanie idealne, bo podane do łóżka

Niedziela rano. Może i za oknem zimno, ale jak przyjemnie, jeśli możemy pospać dłużej i jeszcze dostaniemy filiżankę kawy i pyszne śniadanie do łóżka! 

Do tego dobra książka – dla mnie poranek idealny.

A na blogu przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Przygotowanie ciasta francuskiego zajmuje trochę czasu. Dobrze zrobić je wcześniej, jeśli chcemy mieć pachnące rogaliki na śniadanie.

Co potrzebujesz:

  • masło, 500 g
  • 250 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki krupczatki
  • 1 łyżka soli
  • 200 ml zimnej wody
  • konfitura malinowa
  • cukier puder
  • 1 jajko

Przygotowanie ciasta francuskiego:

W rondelku rozpuścić masło, 75 g. W szklance mieszamy wodę z solą. Do dużej miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy wodę z solą oraz roztopione masło. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy folią i odkładamy do lodówki na 2 godziny.

Pozostałe masło kroimy na małe kawałki i  ucieramy w misce na gładką masę. Wkładamy pod folię aluminiową, z dwóch stron tak, aby łatwo było je rozwałkować na prostokąt ok. 2 cm. Wstawiamy do lodówki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na kwadrat ok. 2 cm. Na środku umieszczamy schłodzone masło. Formujemy kopertę, rogi ciasta łączymy nad masłem. Wałkujemy (razem z masłem) na prostokąt o długości 3 razy większej niż szerokość. Składamy na 3 części i odkładamy ponownie do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, znów rozwałkowujemy na prostokąt, składamy na 3 części i znów do lodówki na 1 godzinę. Czynność tę powtórzyć 6 razy i za każdym razem wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 1-2 godz. Po tym czasie ciasto jest gotowe. 

Przygotowanie rogalików:

Ciasto francuskie powinno mieć grubość ok. 2 milimetrów. Tniemy je najpierw na prostokąty, następnie na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy konfiturę, zawijami w małe rogaliki. Układamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem, pieczemy w temperaturze 200 stopni, ok. 15-20 minut. Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto francuskie, po przygotowaniu możemy zamrozić. Możemy też skorzystać z gotowego, kupionego w sklepie. 

Zamiast malin, możemy do każdego rogalika włożyć kostkę czekolady lub Nutellę, wtedy wyjdą nam pyszne rogaliki z czekoladą.

Smacznego i dobrego dnia!

śniadanie idealne

A może crumble na śniadanie?:) Też słodkie. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.