sernik
Idą Święta,  Na słodko

Sernik z musem malinowym

Świąteczny sernik numer dwa. Lekki, mocno waniliowy z malinową nutą.

Prosty w przygotowaniu. Bezglutenowy. Po wyjęciu z piekarnika cały dom pachnie musem malinowym, mniam!

sernik z musem malinowym

Co potrzebujesz:

  • twaróg półtłusty, trzykrotnie zmielony, 500 g
  • serek mascarpone, 250 g
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy, 40 g
  • 1 opakowanie herbatników, 200 g
  • masło, 50 g

Mus malinowy:

  • maliny, 150 g
  • 3 łyżki drobnego cukru

Przygotowanie:

Herbatniki drobno kruszymy za pomocą miksera. Dodajemy roztopione masło, miksujemy. Tortownicę, 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, na jej dno wykładamy masę z herbatników, uklepujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.

Twaróg mieszamy w misce razem z mascarpone. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, budyń śmietankowy w proszku, miksujemy za pomocą miksera. Dodajemy jajko, dokładnie mieszamy raz jeszcze mikserem.

Masę serową wylewamy na spód tortownicy z herbatnikami. Maliny miksujemy w wysokim naczyniu wraz z cukrem. Dodajemy do ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, sernik studzimy, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego.

Może też Ci się spodoba: sernik z malinami, sernik z brzoskwiniami.

Wesołych Świąt i cudownego czasu przy stole.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.