Idą Święta,  Na słodko

Sernik wiedeński

Dziś przepis na sernik wiedeński. Prosty, klasyczny i smaczny. U mnie zawsze na świątecznym stole.

Co potrzebujesz:

  • twaróg półtłusty, trzykrotnie zmielony, 1 kg
  • 5 jajek
  • masło, 100 g
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • gorzka czekolada, 250 g
  • śmietanka 30%

Przygotowanie:

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. W misce miksujemy masło z cukrem. Wbijamy jajka, po kolei, miksujemy po każdym dodaniu. Dodajemy twaróg, stopniowo, cały czas używając miksera. Mąki przesiewamy, dodajemy do masy, razem z cukrem waniliowym.

Masę serową przekładamy na blaszkę (25 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Wkładamy ciasto i od razu zmniejszamy do temperatury 150 stopni. Pieczemy 90 minut. Najlepiej studzić w lekko uchylonym piekarniku, potem jeszcze schłodzić w lodówce.

Przygotowanie polewy: W garnuszku zagotować śmietankę z rozdrobnioną czekoladą. Na wolnych ogniu chwilę gotować, cały czas mieszając. Polewą dekorujemy ostudzony sernik.

Do ciasta możemy dodać rodzynki, jeśli lubimy. Możemy też udekorować  suszonymi pomarańczami, posypać cukrem pudrem lub podawać saute.

Życzę smacznego i polecam również inne przepisy na moim blogu – sernik z brzoskwiniami oraz sernik z malinami, na zimno.


One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.