sernik z malinami
Na słodko

Sernik z malinami

Imieninowy sernik na zimno z malinami.

Dziś z okazji moich imienin, przygotowałam pyszny sernik z malinami. Błyskawiczny w przygotowaniu i bardzo smaczny. Idealny na ciepłe dni, połączenie puszystej śmietanki, malin i galaretki!

Utarło się, ze młodzi ludzie nie obchodzą imienin, raczej to urodziny są powodem do świętowania i prezentów. Ale ja, odkąd mieszkam na Północy Polski, a moi rodzice na Południu, staram się znaleźć powód, aby zmobilizować ich do przejechania, ba.. 500 km i tym powodem zazwyczaj są moje Imieniny i Boże Narodzenie 😉

Więc w tym roku też się do mnie przejechali, a że oni to nie przepadają za słodkościami, to serniczek na zimno był taką optymalną opcją, czym mogłam ich poczęstować – dzięki malinom i galaretce niezbyt słodki, a prezentował się odświętnie;) Tato myślał, ze to tort (pssst..) i czekał cierpliwie do dnia następnego, bo jak to u mnie bywa, wszystko na ostatnią chwilę, a niestety sernik na zimno wymaga odczekania dłuższej chwili w lodowce.

Co potrzebujesz:

  • biszkopty podłużne lub okrągłe (na spód ciasta)
  • 560 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 400 g świeżych malin

Przygotowanie:

Żelatynę zalej wodą (1/4 szklanki) i odstaw na ok. 10 minut. Przelej do rondelka i podgrzewaj na płycie, cały czas mieszając. Nie doprowadzać do wrzenia, żelatyna traci wówczas swoje właściwości żelujące. Pozostaw do przestudzenia.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Potem dodajemy serki homogenizowane, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodajemy przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 łyżkami masy serowej). Dokładnie miksujemy.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej biszkopty. Na ciasteczkach wyłożyć przygotowana masę serową. Schłodzić w lodówce, ok. 15 minut.

W tym czasie myjemy maliny i rozpuszczamy galaretki w połowie wody sugerowanej na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia.

Na lekko stężałej masie serowej układamy maliny i zalewamy galaretką. Najlepiej zrobić tak, że zalewamy sernik najpierw połową przygotowanej galaretki, wstawimy na ok. 20-30 minut do lodówki i po tym czasie dodajemy pozostałą cześć.

Wstawiamy do lodówki na całą noc. Chwila cierpliwości i serniczek gotowy na rano do kawy 😉

Polecam też przepis na sernik z brzoskwiniami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.