brzoskwinie
Na śniadanie

Racuchy z brzoskwiniami

Racuchy dla mnie to smak dzieciństwa. Mama zazwyczaj robiła je z jabłkami. 

Brzoskwinie były dodatkiem tylko latem, zazwyczaj w lipcu, kiedy to drzewko obfitowało w te pyszne owoce. W tym roku początek wakacji spędzam we Wrocławiu, wiec mam okazję przygotować je z brzoskwiniami, prosto z naszego rodzinnego ogródka. Posypane dość solidnie cukrem pudrem, podane w towarzystwie kawy lub kakao, są naprawdę pysznym śniadaniem!

Co potrzebujesz:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka (ja dodaje bez laktozy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej kokosowy lub rzepakowy
  • cukier puder do posypania
  • 2 dojrzale brzoskwinie

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz sodę. Wlej mleko. Najlepiej lekko podgrzane lub w temperaturze pokojowej. Dodaj jajko oraz pokrojone w małe kostki brzoskwinie. Dokładnie wymieszaj. Można za pomocą blendera. Smaż na rozganym oleju z obu stron. Na talerzu posyp cukrem pudrem. Śniadanie gotowe. Smacznego.

Lato to też dobry czas na przetwory, może warto zrobić z brzoskwiń również dżem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.