Idą Święta,  Na słodko

Piernik ze śliwką

Piernik ze śliwką, bardzo aromatyczny, idealnie nadaje się na Święta Bożego Narodzenia.

Przepis dostałam od wujka ponad 10 lat temu. Piekę go co roku, wszystkim smakuje, a przepis jest bardzo prosty.

Dziś drugi dzień Świat, ciasto zjedzone, a ja dodaje przepis i zachęcam do wypieków. Do kawy na zimowe dni albo na inne okazje, bo na Wigilię to chyba już za rok… 😉

piernik ze śliwką

Co potrzebujesz:

  • 125 g  margaryny
  • 2 jajka
  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szt. przyprawy korzennej do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • można tez dodać rodzynki, ja nie przepadam, więc nie dodaje

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 50 g śmietany kremówki

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy rozpuszczone masło oraz kremówkę. Łączymy ze sobą i dekorujemy ciasto.

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy margarynę. Cukier oraz jajka łączymy ze sobą za pomocą miksera. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę korzenna, kakao. Wlewamy mleko, ostudzona margarynę. Intensywnie mieszkamy łyżką lub mikserem. Na koniec dodajemy powidła śliwkowe oraz rodzynki (opcjonalnie).

Formę o wymiarach 13 cm x 30 cm smarujemy margaryną i wsypujemy bułkę tartą albo wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Dekorujemy polewą czekoladową. Można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

Zobacz również przepis na świąteczne pierniczki.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.