żurawina
Na słodko

Mini tarty z białą czekoladą i żurawiną

Pyszny, puszysty krem z białej czekolady, idealnie kruche ciasto i lekko kwaśna żurawina, dla mnie połączenie doskonałe.

Jest jesień, a wraz z nią sezon m.in. na żurawinę, dlatego tez łatwo możemy kupić tą świeżą, nie tylko suszoną, dostępną cały rok. Polecam. Smakuje i wygląda niesamowicie. Dodatkowo wspiera nasze zdrowie. Żurawina przede wszystkim ma działanie przeciwbakteryjne  i przeciwgrzybicze. Pomaga w przypadku infekcji dróg moczowych, chroni przed wrzodami żołądka, zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni nasze dziąsła, redukując ilość  bakterii w jamie ustnej. Stosowana jest w przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych, jak również na  przemęczenie. Jest ona bogatym źródłem błonnika, witamin A, C i z grupy B, jak również minerałów takich, jak: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo. A dzięki zawartych w niej poliantocyjanidow, pełniących funkcję przeciwutleniaczy, chroni nasz organizm przed zniszczeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami.

Co potrzebujesz:

  • 350 g świeżej żurawiny
  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 60 ml wody

Kruchy spód do tarty:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu. Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz cukier puder. Dodajemy schłodzone, posiekane w kostkę masło. Mieszamy, najlepiej używając do tego noża. Następnie dodajemy żółtko oraz wlewamy wódę. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na min. 1 godz.

W tym czasie, kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy śmietankę i gotujemy przez chwilę. Dodajemy połamaną na drobniejsze kawałki białą czekoladę, trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu, czekając aż czekolada się rozpuści. Całość mieszkamy blenderem, aż do uzyskania puszystej masy.

Żurawinę również zagotowujemy w rondelku, wraz z wodą ok. 5 min. Można dodać tez odrobinę cukru, gdyż żurawina jest mocno kwaśna.

Wracamy do naszego spodu na tatrę. Po wyjęciu z lodówki, ciasto wałkujemy. Rozwałkowane ciasto nakładamy na foremki, przykrywamy folią aluminiową oraz obciążamy fasolkami. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie w postaci fasolek i pieczemy kolejne 5 min. Ciasto gotowe.

Na każdej mini tarcie układamy żurawinę, a następnie zalewamy kremem z białej czekolady. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej mięty. Deser gotowy 😉

tarta z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.