Na obiad

Kurczak zielone curry

Tajski kurczak w zielonym curry z brokułem, cukinią i marchewką.

Danie przygotowuje w moim ulubionym woku. Kuchnia azjatycka jest jedną z najzdrowszych, ponadto charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów. Chilli oraz czosnek, zawarte w zielonym curry rozgrzewają, jak również wzmacniają odporność organizmu. Brokuły to warzywo bogate w przeciwutleniacze, takie, jak witamina C, beta-karoten, luteina. Maja również działanie przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Są źródłem chromu i błonnika, wspomagających odchudzanie, jak również chlorofilu, stymulującego produkcje czerwonych krwinek (istotne w walce z anemia). Danie to chyba najlepiej smakuje jesienią oraz zima, ale z uwagi na swoje walory smakowe oraz szybkie przygotowanie, jest to jedno z najpopularniejszych dan w mojej kuchni, dlatego tez chciałabym się podzielić z Wami przepisem.

Co potrzebujesz:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 garście różyczek brokułów
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • mleczko kokosowe, 400 ml
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • imbir
  • sos sojowy
  • zielona pasta curry
  • pieprz, sól, chilli, curry
  • olej kokosowy
  • sok z limonki

Przygotowanie:

Mięso pokrój w kostkę, dodaj sos sojowy, pieprz oraz curry. Odstaw na 30 minut do lodówki. Rozgrzej wok, na oleju kokosowym podsmaż kurczaka, dodaj, posiekany czosnek, cebulkę (można wcześniej podsmażyć). Potem pokrojona w plasterki marchew, groszek , cukinie oraz brokuł. Dodaj mleczko kokosowe, zieloną pastę curry, starty imbir, sok z limonki oraz przyprawy (pieprz, sol, chilli, curry). Podawaj z czarnym ryżem lub kasza jaglana.

Podobny przepis: stir fry z kurczaka & zielona fasolka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.