Na obiad

Kurczak słodko-kwaśny

Zostało mi jeszcze pół ananasa… A w związku z tym, ze po pierwsze bardzo lubię jego smak, a po drugie jest lipiec, początek wakacji, a ananas w pewnym sensie „odchudza”, dziś na obiad kurczak w sosie słodko-kwaśnym, z ananasem w roli głównej.

Owoc ten, jak pewnie większość z nas wie, dzięki zawartej w nim  bromelainie, która przyspiesza przemianę materii, wspomaga odchudzanie. Bromelina ma także właściwości oczyszczające, poprawia mikrokrążenie i pomaga w usuwaniu nadmiaru płynów z organizmu. Zawarty w nim błonnik daje uczucie sytości na dłuższy czas.

Gotując, staram się  przede wszystkim zwracać uwagę na walory smakowe przygotowywanych przeze mnie dań, jak również na właściwości oczyszczające organizm oraz utrzymanie równowagi kwasowo- zasadowej. Poświeciłam tej tematyce osobny rozdział.

Świeży i dojrzały ananas wspomaga  wspomniany proces detoksykacji organizmu. Warto tez dodać, ze tylko świeży owoc ma takie właściwości. Ten z puszki w zalewie, składającej się głownie z cukru, jest niezwykle kaloryczny, pozbawiony wszelkich witamin i minerałów.

Ananasy powinny się znaleźć w diecie każdej osoby, uprawiającej sport. W medycynie sportowej wykorzystywane są w  leczeniu obrzęków pourazowych, głównie stanów zapalnych stawów. Jako cenne źródło manganu, witaminy C i związków posiadających działanie przeciw utleniające, korzystnie wpływają na kondycję kości, zmniejszając ich kruchość i podatność na złamania. Mają również dobry wpływ na stan ścięgien.  Związki zawarte w ananasie mają zdolność do zmniejszana obrzęków i siniaków, przyspieszają procesy regeneracyjne oraz gojenie się ran. Łagodzą też dolegliwości bólowe.

Duża zawartość witaminy C, wspomaga układ odpornościowy oraz broni komórki przed wolnymi rodnikami. W 100 g tego owocu, jest 48 g wit C, co zaspokaja 80 % dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Wymienione powyżej, to tylko kilka, z licznych właściwości prozdrowotnych tego tropikalnego owocu. Zachęcam, aby jak najczęściej pojawiał się w naszej kuchni, jako dodatek do dań głównych, składnik deserów czy jako przekąska pomiędzy posiłkami.

Wczoraj były szaszłyki z grilla z ananasem, dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.

Co potrzebujesz:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża marchewka
  • 1 zabek czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • sok z cytryny lub limonki ( ok. 4 -5 łyżek stołowych)
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • biały pieprz, sól, słodka papryka
  • olej kokosowy
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Paprykę, marchew oraz ananasa również pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce, czosnek drobno posiekać. Sok z cytryny wymieszać z brązowym cukrem oraz 4 łyżkami wody. Wok rozgrzewamy, na oleju kokosowym podsmażamy kurczaka, ok. 7 minut, cały czas mieszając. Dodajemy pokrojoną paprykę i marchewkę. Po kilku minutach, dodajemy ananasa, starty imbir, czosnek oraz sok z cytryny z cukrem. Doprawiamy białym pieprzem, słodką papryką. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy ketchup. Ja zazwyczaj podaje w towarzystwie kaszy jaglanej, ale dziś zrobiłam wyjątek i jest ryż basmati. Na talerzu posypuję szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.