Na obiad

Kurczak curry & mango

Kurczak curry & mango, jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej.

Uwielbiam owoc mango, a jego słodki smak w połączeniu z curry, imbirem i mleczkiem kokosowym tworzy niezwykle pyszne danie. Zachęcam do przygotowania.

Kurczak curry i mango

Co potrzebujesz:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duże mango
  • mleczko kokosowe 400 ml
  • papryczka chili
  • imbir
  • olej kokosowy

Na marynate:

  • pasta curry (zolta)
  • sos sojowy
  • imbir
  • 1 czosnek
  • kurkuma, curry, sól, pieprz, chili

Przygotowanie: 

Przygotuj marynatę, włóż do niej pokrojonego kurczaka i odstaw do lodówki na min. 1 godz. Rozgrzej wok, na oleju kokosowym smaż kurczaka ok. 5 min. Dodaj pokrojone mango, starty imbir i mleczko kokosowe. Ja dodaję sos sojowy, pastę curry, kurkumę, chili, słodką paprykę. wszystko dokładnie wymieszaj. Danie gotowe. Można podawać z ryżem, kaszą jaglaną, makaronem ryżowym, kuskusem, wedle preferencji.

Z woka warto tez przygotować kurczaka zielone curry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.