sernik z kokosem
Idą Święta,  Na słodko

Kokosowy sernik

Kolejne Święta Bożego Narodzenia bez śniegu, to chociaż śnieżno-biały sernik będzie na stole. Kokosowy smak, oblany białą czekoladą i oprószony wiórkami kokosowymi. Taka propozycja w tym roku.

Radości przy przygotowaniach, spokoju w sercu i odpoczynku Wszystkim życzę, każdemu tak, jak lubi.

kokosowy sernik

Co potrzebujesz:

  • twaróg półtłusty, trzykrotnie zmielony, 500 g
  • serek ricotta lub mascarpone, 250 g
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5  szklanki drobnego cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 puszka mleka kokosowego, 400 g (gęsta część)
  • opakowanie wafelków kokosowych, 180 g
  • 9 łyżek wiórków kokosowych
  • masło, 30 g
  • pralinki Raffello do dekoracji

Polewa czekoladowa:

  • biała czekolada, 100 g
  • masło, 25 g
  • 2 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie produkty wyciągamy z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Zaczynamy od przygotowania spodu. Wafelki drobno kruszymy w misce. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Wykładamy na blaszkę, uklepujemy. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na 15 minut.

Twaróg przekładamy do miski, dodajemy ricottę, mieszamy mikserem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier oraz cukier waniliowy. Chwilę miksujemy. Następnie dodajemy jajka, po kolei, po każdym miksujemy. Na koniec łyżką wykładamy gęstą część mleczka kokosowego, znów mieszamy mikserem. Wylewamy masę serową na spód. Wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut, potem zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy kolejne 60 minut. Wyjmujemy sernik z piekarnika i studzimy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

W garnuszki roztopić masło, dodać czekoladę i śmietankę. Gotową polewą oblewamy cały sernik, boki też. Na koniec obsypujemy wiórkami i dekorujemy pralinkami. Gotowe.

Inne przepisy na sernik na blogu: sernik wiedeński sernik z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.