Na słodko,  Na śniadanie

Kasza jaglana na mleku z sezonowymi owocami

W sezonie letnim mamy w Polsce bardzo dużo pysznych i zdrowych owoców.

Warto zajadać sie nimi jak najczęściej, wzmacniać naszą odporność, aby wystarczyło na cały rok.

Moje ulubione – maliny, dzięki zawartości kwasu elagowego są silnym antyoksydantem. Stanowią również bogate źródło witaminy C, E, jak również witamin z grupy B. Zawierają też wiele substancji mineralnych – przede wszystkim potas, magnez, wapń i żelazo.

Owoce te mają dużo błonnika, wykazują też lekkie działanie przeczyszczające dzięki czemu wspomagają procesy trawienne oraz odchudzanie. Jedzmy je jak najczęściej! Nie muszę chyba dodawać, że najlepsze sa te z domowego ogródka czy pobliskiego straganu.

Dziś dodaję je, razem z borówkami do kaszy jaglanej. Smaczne i zdrowe śniadanie.  Zazwyczaj kaszę jaglaną gotuję tradycyjnie, w wodzie, ale ostatnio posmakowała mi taka, ugotowana w mleku. Mleko łagodzi specyficzny smak kaszy i przypomina trochę delikatniejsza w smaku kaszę mannę 😉

Co potrzebujesz: (2 porcje)

  • kasza jaglana 100 g
  • 3/4 szklanki mleka (może być kokosowe)
  • 1 szklanka świeżych malin
  • 1 szklanka świeżych malin borówek lub jagód
  • cynamon, cukier lub ksylitol, szczypta soli
  • listek świeżej miety do dekoracji

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie. Dodać do gotującego sie mleka. Gotować na wolnym ogniu ok 15-20 minut. Dodać sól, cukier oraz cynamon. Wypełnić kaszą miseczki, na wierzch wsypać owoce. Udekorować miętą.

kasza jaglana na mleku

Możemy też zjeść kaszę jaglaną z jogurtem oraz kiwi. Przepis tu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.