Na słodko

Karleksmums, szwedzkie ciasto miłości

Karleksmums, szwedzkie ciasto miłości. Mocno czekoladowe, z polewa, przypominająca mus, z dużą ilością migdałów na wierzchu. 

Chciałam upiec cos z okazji Walentynek i chciałam, aby smakowało czekoladą. Zainspirowałam się przepisem ze strony mojewypieki.com. Przy okazji polecam te stronę, znajdziecie tam wiele pomysłów jak osłodzić sobie życie 😉 

Nie wiem dlaczego Szwedzi akurat to ciasto powiązali z miłością, ale smakuje naprawdę dobrze i można się poczuć po nim całkiem błogo, szczególnie jak się nieco przesadzi z ilością.

Karleksmums, szwedzkie ciasto miłości

Co potrzebujesz:

  • 150 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 duże jajka

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. W misce, zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko oraz masło. Połączyć mikserem. Dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać metalową łyżką.

Przełożyć do formy (25 x 36 cm), wysmarowanej masłem oraz wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 17 minut.

Polewa czekoladowa:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • śmietanka 30%

Przygotowanie polewy: W garnuszku zagotować śmietankę z rozdrobnioną czekoladą. Na wolnych ogniu chwilę gotować, cały czas mieszając.

Ciasto udekorować polewą oraz migdałami. Ja dodałam jeszcze maliny 😉 Gotowe.

Zobacz również: wege brownie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.