Na śniadanie

Jaglanka z kiwi na dobry początek dnia

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Wszyscy o tym wiemy, ale niestety bardzo często bagatelizujemy ten fakt i wychodzimy z domu bez śniadania.

Rano zazwyczaj się spieszymy, z dzieckiem do przedszkola, do pracy czy na uczelnię. Ale nawet, jeśli lubimy dłużej pospać (oj, ja lobię!), ważne jest, aby poświecić choćby chwile na przygotowanie oraz zjedzenie czegoś ciepłego własnie o tej porze dnia.

Ja od dłuższego czasu zastąpiłam tradycyjne musli kaszą jaglaną, która miedzy innymi dzięki dużej zawartości węglowodanów złożonych, dodaje energii, zima rozgrzewa i ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedząc regularnie śniadania z dodatkiem jaglanki jesteśmy w stanie zredukować lub zupełnie ograniczyć picie kawy z rana, po pewnym czasie nie będzie już ona tak niezbędna. Na moim blogu bardzo często pojawiać się będą dania, zarówno te obiadowe, jak i śniadania własnie z kaszą jaglaną w roli głównej. Napisze też więcej na temat właściwości odżywczych kaszy jaglanej. A póki co błyskawiczny przepis na pyszne śniadanie 😉

Co potrzebujesz (2 porcje):

  • kasza jaglana (100 g)
  • 2 kiwi
  • jogurtu naturalny lub grecki (ok. 3-4 łyżki)
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • mała garść płatków migdałów

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie (polecam sól himalajską). Można dodać laskę wanilii. Czas gotowania: 15 minut, na wolnym ogniu. Pamiętaj, aby przed gotowaniem kaszę bardzo dokładnie przepłukać zimną wodą. Można też ją wcześniej namoczyć. Po ugotowaniu, kaszę odstawiamy na ok. 10 minut, żeby dojrzała – będzie idealnie sypka.

Wkładamy do miseczek, dodajemy jogurt oraz miód lub syrop z agawy. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki kiwi i posypujemy płatkami migdałów.

Kaszę jaglaną możemy również ugotować na mleku. Przepis na blogu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.