glazurowana marchewka
Na obiad

Glazurowana marchewka z sezamem

Glazurowana marchewka z sezamem to zdrowa i szybka w przygotowaniu przekąska. 

Marchewkę powinniśmy włączać do naszej diety jak najczęściej. Przede wszystkim, ze względu na bogactwo beta-karotenu, z którego nasz organizm wytwarza witaminę A (100 g marchewki pokrywa 700% zapotrzebowania na wit. A dorosłej osoby). Jest również  źródłem witaminy C,  wit. B1, B2, B3, B5, B6, kwasu foliowego, wit. K oraz składników mineralnych, takich, jak: magnez, fosfor, potas oraz mangan. Dostarcza nam również sporą porcję błonnika pokarmowego, ułatwiającego odchudzanie.

Wspomniany Beta-karoten jest silnym antyoksydantem, korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy, chroni wzrok, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia stan skory, włosów i paznokci, redukuje objawy starzenia się oraz ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Pomaga tez w zachowaniu letniej opalenizny na dłużej 😉 Także warto ja jeść.

Co potrzebujesz:

  • 4 duże marchewki lub ok.16 mini marchewek
  • sezam
  • miód
  • masło
  • sól
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzać masło, włożyć marchewki. Jeśli mamy te większe, kroimy je w średnie słupki. Zalewamy wodą, tak, aby zakryła marchewki. Solimy. Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie odsączamy marchewki z wody, przekładamy na wok lub patelnie. Dodajemy masło i miód. Smażymy na średnim ogniu 4-5 minut, aż marchewki pokryją się glazurą. Na koniec posypujemy sezamem i mieszamy. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Może spodoba Ci się inny przepis stir-fry z brukselki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.