dżem brzoskwiniowy
Na słodko

Dżem brzoskwiniowy, z nutką wanilii

Jeszcze jest ciepło, babie lato, ale powoli czas zacząć szykować się na chłodniejsze dni.

„Zamknięcie” lata w słoiczku to dobry pomysł. Dziś na moim blogu dżem z brzoskwiń, prosto z wiejskiego straganu. Jesienią i zimą będzie świetnym dodatkiem do naleśników czy też bułeczek drożdżowych na śniadanie.

Co potrzebujesz:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 330 g cukru
  • 1 dżemix
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie kwasek cytrynowy)
  • laska wanilii (opcjonalnie cukier waniliowy/lub ekstrakt z wanilii)

Przygotowanie:

Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki, pozbaw pestek i pokrój na małe kawałki, ok 1 cm.  Wymieszaj z dżemixem oraz sokiem z cytryny. Zagotuj na małym ogniu ok. 2 minuty, ciągle mieszając. Wsyp cukier, dodaj wanilię. Gotuj ok. 2 minuty, dokładnie wymieszaj. Odstaw z ognia. Gorącym dżemem napełnij czyste, wyparzone słoiki, od razu zakręć i postaw je do góry dnem.

Następnego dnia rano dżem jest gotowy.

Jeżeli nie chcemy dodawać substancji żelujących (dżemmix), brzoskwinie, wraz z cukrem, wanilią oraz sokiem  z cytryny gotujemy w rondelku ok. 2-3 godziny (bez przykrycia, na małym ogniu). Wlewamy do słoików. Potem pasteryzujemy.

Pasteryzacja: Garnek z szerokim dnem wykładamy ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki z przygotowanym dżemem. Wlewamy wrzątek  do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 20 minut, pod przykryciem, na malym ogniu. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia. Najlepiej jest, jeśli słoiki ułożymy do góry dnem.

Z brzoskwiń warto tez zrobic lody 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.