Na obiad

Żurek

Dziś na obiad moja ulubiona zupa. Domowy żurek z jajkiem, boczkiem i cebulką. 

Mam ogromną słabość do tej zupy, gdziekolwiek  jestem w restauracji, czy w górach, czy w moim rodzinnym Wrocławiu lub nawet słynącym z pysznych naleśników, Manekinie w Gdańsku – najczęściej zamawiam właśnie żurek 😉

Co potrzebujesz:

  • 2 udka z kurczaka
  • boczek wędzony lub surowy
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • chrzan
  • 1 marchewka
  • zakwas na żurek
  • sól, pieprz majeranek
  • szczypiorek
  • jogurt grecki

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Cebulkę i 1/3 boczku pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni. Odstaw. Do garnka z woda, wrzucam mięso, boczek, doprawiam sola. Gotuje ok. 20 minut. Dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki, chrzan, czosnek (kroje go na 4 podłużne kawałki), starta na tarce marchewkę. Gotuje jeszcze ok. 15 minut. Wlewam zakwas. Pod koniec gotowania, dodaje majeranek, pieprz, cebulkę z boczkiem. Gotuje jeszcze chwile, ok. 5 minut. W głębokim talerzu układam pokrojone jajko na twardo, wlewam zupę. Dekoruje szczypiorkiem i dodaję odrobinę śmietany lub jogurtu greckiego. Smacznego!

domowy żurek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.