Na obiad

Ciecierzyca po bretońsku

Zgodnie z zasadą #nowastefood staram się planować posiłki tak, żeby nie wyrzucać jedzenia i wykorzystać w sposób przemyślany wszystkie, zakupione produkty. Wczoraj na deser było wegańskie brownie, dlatego dziś jemy ciecierzycę po bretońsku. Do ciasta, zamiast jajek dodałam wodę z ciecierzycy – aquafabę, a z ciecierzycy, która została gotujemy smaczny i odżywczy obiad.

Ciecierzyca, zwana też grochem włoskim jest bogatym źródłem białka, dlatego polecana jest osobom, stosującym dietę wegetariańska czy wegańską. Ciecierzyca to rownież kwas foliowy, potas, żelazo, cynk i fosfor. Zawiera też sporą ilość błonnika pokarmowego.

ciecierzyca
ciecierzyca po bretońsku

Co potrzebujesz:

  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • liść laurowy/ 4 szt., ziele angielskie/ 3 szt.
  • sól, pieprz
  • słodka, ostra papryka, chili, bazylia, kumin, majeranek, kolendra
  • olej rzepakowy lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:

W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz rozdrobniony czosnek. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć  przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Po tym czasie do garnka wsypujemy ciecierzycę, wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy. Ja lubię dania dość wyraziste w smaku, więc dodaję również papryczkę chili. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.

W sezonie letnim, zamiast passaty możemy użyć świeżych pomidorów. Pomidory nacinamy od spodu na krzyż, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Gotujemy jak w przepisie tylko bez przykrycia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.