ciastka z żurawiną
Na słodko,  Na śniadanie

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

Bardzo lubię połączenie białej czekolady z żurawiną.

Ciasteczka planowałam upiec jeszcze na Święta, ale było tyle innych słodkości w tym czasie, że odpuściłam. Były za to wczoraj „na niedzielę” i dziś są do porannej kawy. Szybkie w przygotowaniu, kruche, słodkie i smaczne :*

Smacznego i miłego poniedziałku! 🙂

Co potrzebujesz:

  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka aromatu waniliowego lub rumowego (lub rum)
  • biała czekolada, 150 g

Przygotowanie:

Wszystkie produkty  powinny być w temperaturze pokojowej. W misce ucieramy masło z brązowym cukrem i cukrem pudrem. Dodajemy jajko, aromat waniliowy, miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Czekoladę kroimy na drobną kostkę, dodajemy do masy maślanej. Na koniec wsypujemy żurawinę, dokładnie mieszamy, do połączenia. Ciasto wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej łyżką. Zostawiamy spory odstęp pomiędzy ciasteczkami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Polacam też przepis na mini tarty z białą czekoladą i żurawiną.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.